Sint-Amandsberg

De afdeling Sint-Amandsberg herbergt alle mogelijke items waarover het DSMG beschikt over deze gemeente. Sedert ruim 8 jaar wordt alles wat we rond dit onderwerp hebben gesorteerd, gearchiveerd en via ons computerbestand ter plaatse open gesteld om vlot opzoekingen mogelijk te maken. We beschikken over behoorlijk wat archiefmateriaal over Sint-Amandsberg, waardoor we al heel wat onderzoekers vooruit konden helpen.  Het materiaal is beschikbaar voor al wie zich in deze Gentse deelgemeente wil verdiepen. Wie iets dieper op Sint-Amandsberg wilt zoeken kan dank zij onze medewerker Frederik Vanderstraeten reeds heel wat informatie vlotjes bij elkaar harken. 

Frederik bekijkt enkele documenten

Een greep uit wat reeds is afgewerkt:

  • CAMPO SANTO: daar beschikken we over ruime dossiers over de bekende personen die er zijn begraven, we hebben ook een goed zicht op de geschiedenis van deze begraafplaats.

  • het archief van burgemeester ROBERT VAN POTTELBERGH, zowel zijn politiek als persoonlijk archief, dat hijzelf zeer minutieus bijhield.

  • het archief van schepen ALFONS VAN NIMMEN: hier gaat het over zijn politiek archief als schepen van de jeugd, sport en milieu.
  • VERENIGINGEN: per vereniging waarover we gegevens binnen kregen wordt dit gearchiveerd. Het betreft hier zowel verdwenen als nog bestaande verenigingen.
  • SCHOLEN: ook hier betreft het zowel nog bestaande als verdwenen scholen.
  • het archief van het CULTUREEL COMITE: een uiterst uitgebreid en quasi volledig archief samengesteld uit de schenkingen van Walter De Wilde en Didier De Mol, aangevuld met losse stukken in dit verband.
  • LZ 37 en REGINALD WARNEFORD: een uitgebreid onderdeel dat het relaas van het berucht luchtgevecht stoffeert, samen met de website daarrond www.luchtschipontploftboven.gent.
  • KRANTENKNIPSELS: alle krantenknipsels die we kunnen vinden van eind 1800 tot op de dag van vandaag worden per jaar verwerkt en zijn via een computerbestand te consulteren. Het KNIPSELARCHIEF is een onderdeel dat nog NIET is afgewerkt, maar nog uren werk zal vragen alvorens het zijn einddoel zal bereiken. Ondertussen zijn er toch reeds ruim 5 à 6000 knipsels te raadplegen.
  • Daarnaast zijn er gearchiveerde gegevens over WIJKEN en PAROCHIES, het BESTUUR van de gemeente, PAROCHIEBLADEN, VLIEGENDE BLADEN, het CULTURELE LEVEN, …
  • Meer opzoeken, ontdek wat Frederik je biedt via deze link: Register Afdeling SAB
  • Ontdek de namen uit Roger Poelman zijn boek Terugblik op Sint-Amandsberg: NamenregisterTerugblik
  • Ontdek de namen uit Frederik Vanderstraeten zijn boek H. Hartparochie Sint-Amandsberg: NamenregisterHHart1998

Kleine publicaties:

 Deze afdeling bevat kleine brochures van diverse slag en zijn ook terug te vinden op onderwerp via het data-bestand.

Memorabilia: 

een afdeling met voorwerpen bestaande uit allerlei materiaal omtrent de Negenmeimarkt, herdenkingsplakketten, zeppelin LZ 37, vlaggen van verenigingen en medailles, archeologische vondsten, die betrekking hebben tot de gemeente.

Wie opzoekingen wenst te doen in de afdeling Sint-Amandsberg kan hiervoor op dinsdag terecht bij de verantwoordelijke van de afdeling, Frederik Vanderstraeten, tussen 9u.30-11u.45 en 14u.-17u.
Alhoewel de collectiemedewerker er meestal is op dinsdag, is het toch aangewezen om een afspraak te maken via vanderstraeten.fr@telenet.be. Vaak kan je via deze weg ook reeds aangegeven worden of we jou al dan niet zullen kunnen helpen. ‘We hebben veel, maar de mensen hebben soms de neiging om te vragen naar hetgeen we niet hebben …’
Maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken!

uitzicht lokaal 1.6 vol archiefdozen



Laatste wijziging: 3 juni 2020