Wat is DSMG?

Het 'Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling vzw', kortweg DSMG, omvat een bibliotheek en archief over de geschiedenis van Gent en omliggende gemeenten. De werking wordt gesteund en geleid op vrijwillige basis door twee heemkundige kringen, namelijk de Heemkundige en Historische Kring Gent vzw en de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg vzw.

Het doel van het DSMG is het verzamelen, conserveren, beheren, ontsluiten en voor raadpleging ter beschikking stellen van boeken, tijdschriften, archivalia, historische en actuele documentatie met betrekking tot ons werkingsgebied.

Het is een laagdrempelige ontmoetingsruimte tussen de leek en de meer ervaren heemkundigen, waar nog tijd is om van elkaar te leren. Wie hier enige tijd heeft gespendeerd is wellicht klaar om het grotere opzoekingswerk aan te vatten in rijks- of gemeentearchieven, universiteitsbibliotheken en andere informatiecentra.
Anderzijds komen veel ervaren rotten bij ons documentatie raadplegen die in de grote instellingen niet altijd te vinden is. Het is een aanvulling voor al wie meer wil dan enkel zijn familiestamboom. maar ook een rijke bron van documentatie voor wie zijn zwaar opzoekingswerk wil opfleuren met enkele interessante details. Het is voor onze tientallen medewerkers een leuke opsteker telkens ze horen dat er mensen geholpen zijn dankzij hun wekelijks klasseer- of knipwerk. Steeds opnieuw ronken onze pc's bij het tonen van de resultaten. Kortom als je iets zoekt over streekgeschiedenis, dan moet je eigenlijk starten in het DSMG.
Doorloop onze website en spring eens bij ons binnen op een zondag, tussen 10 en 12 uur, om nader kennis te maken! 
Meer over de geschiedenis van het Documentatiecentrum: Frederik Vanderstraeten, Het DSMG 50 jaar jong, Jaarboek 57 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, 2020, p. 5-213.

Wens je de Nieuwsbrief H.K. De Oost-Oudburg: mail naar louis.gevaert@dsmg.be en schrijf 'Nieuwsbrief' als onderwerp.
Klik op "Bereikbaarheid"  en zie hoe je ons kan vinden.
Klik op "De Medewerkers van DSMG" voor ons teamoverzicht, daar vind je aan de rechterkant de medewerkers. individueel op hun naam klikken als je hun werk wenst te kennen.

Wedden dat we je verbazen!
Louis Gevaert

Laatste wijziging: 8 mei 2021

Het werkingsgebied van het DSMG anno 2017

- Het studiegebied van het DSMG behelst in eerste instantie Gent en de randgemeenten, Afsnee, Beervelde, Destelbergen, Drongen, Gentbrugge, Heusden, Ledeberg, Lochristi, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Kruis-Winkel, Zaffelare, Zeveneken en Zwijnaarde;

- In tweede instantie: de aangrenzende gemeenten van ons werkgebied: Kalken, Laarne, Melle, Merelbeke, Wachtebeke;

- In derde instantie: Oost-Vlaanderen;

- In vierde instantie: West-Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen van het Oude Graafschap Vlaanderen.

- Tenslotte: Geschied- en heemkundige boeken en tijdschriften uit een ruimer gebied, die voor de studie van de eigen streek noodzakelijk of nuttig zijn.

Laatste wijziging: 4 november 2020