Nieuwe bronnen van informatie op de website van het DSMG

Nieuwe bronnen van informatie op de website van het DSMG

Ingediend door Louis Gevaert op ma, 06/02/2023

Sedert 6 februari 2023 zijn er op de website www.dsmg.be bij diverse afdelingen linken naar registers geplaatst, zodat je van eender waar een zicht kan krijgen op onze bronnen vol informatie:

 • In de afdeling Affiches is het register nu uitgebreid naar 20.000 titels.

 • In de afdeling Destelbergen vind je:
  - Een register met 8300 plaatselijke krantenartikels vanaf 1888 tot 2019 en met 750 sportgebonden krantenartikels.
  - Een register met honderden huisnamen die te vinden waren in Destelbergen, Heusden en Beervelde tijdens het Ancien Régime.
  - Een register met alle titels van artikels in het Destelbergse tijdschriftje Grasduintje, het verscheen van 1980 tot 2010.
  - Een register van 600 titels van krantenartikels over de zaak Jespers.
  - Een opsomming van alle aanwezige parochiebladen die betrekking hebben op het grondgebied van Destelbergen-Heusden.

 • - In de afdeling Gent vind je een overzichtslijst van 1750 archiefdozen van de Vliegende bladen Gent
  - In de afdeling Gent kan je het prille register van de krantenartikels van Gentbrugge bekijken, het is nog niet zolang gestart en bevat momenteel 320 krantenartikels van 1931 tot 2019. 
  Bij de collectie Gentse tijdschriften vind je een lijst met 440 Gentse tijdschriften die allemaal bewaard worden in het lokaal 1.1.

 • In de afdeling Lochristi vind je nu een register met 3.850 krantenartikels van Groot-Lochristi tussen 1871 en 2005. 

 • In Oostakker vind je nu een register van 1.680 krantenartikels vanaf 1912 tot 2015 en een lijst van meer dan 80 mappen over Oostakkerse verenigingen.

 • In de afdeling KSA-Sint-Nikklaas zit veel meer dan alleen de plaatselijke werking. Hier vind je een register met 22 titels van verschillende tijdschriften voor leden en ook voor de leidinggevenden. 

 • In de afdeling Sint-Amandsberg is het volgende te vinden:
  - Een register afdeling Sint-Amandsberg waar je niet alleen de 7.140 krantenartikels van 1849 tot 2021terug kan vinden, maar ook in de volgende tabbladen verwijzingen naar 4000 verschillende mappen documentatie, informatie uit het maandblad Wegwijs9040, een lijst met Memorabilia en een lijst met aparte publicaties over Sint-Amandsberg.
  - En ook een register in die afdeling openbaart de namen uit het boek 'H. Hartparochie Sint-Amandsberg' van Frederik Vanderstraeten.
  - Een ander namenregister toont alle namen uit het boek 'Terugblik op Sint-Amandsberg' van Roger Poelman.

 • In de afdeling van 'Wieg tot Graf' kan je het register openen die momenteel 164.000 namen bevat, je vindt naast de naam ook hun geboorteplaats en -datum en hun overlijdensplaats en -datum. Indien je de rouwbrieven of gedachtenisprentjes wilt raadplegen kan dit prima in het DSMG na afspraak.

 • In het beeldarchief staan enkele overzichten van albums, foto's, gebouwen-straten-onderwerpen in Gent, personen... binnenkort komen nog andere lijsten aan bod. 

Neem je tijd om de nieuwe bronnen van informatie eens te doorkijken en wie weet komen we elkaar later tegen in een van de vele afdelingen in het convent Engelbertus. 
Succes bij je opzoekingen!

Recente aanpassing: 16 maart 2023