Over de Jaar- en Paardenmarkt te Destelbergen

Over de Jaar- en Paardenmarkt te Destelbergen

Ingediend door Louis Gevaert op za, 08/06/2019
Toon en vertel uw herinneringen aan de Jaarmarkt van Destelbergen

Recent onderzoek bracht aan het licht dat de Jaar-en Paardenmarkt van Destelbergen steunt op een eeuwenoude traditie. We hebben in het DSMG aankondigingen ervan teruggevonden vanaf 1824. Met andere woorden onze Jaar- en Paardenmarkt is al ouder dan onze staat België. Via de ‘Almanack Wegwijzers der stad Gent en provincie Oost-Vlaanderen’ die bewaard worden in ‘De Zwarte Doos’, het Stadsarchief van Gent, kwamen we nog verder tot 1801. In de nog oudere Wegwijzers wordt de Jaar- en Paardenmarkt niet meer vermeld.
 

De oudste gevonden affiche van de ‘Jaer- en Peêrdenmerkt te Destelbergen’ is van 1839 en is ondertekend door de toenmalige burgemeester en senator François Joseph Heyndericx, die ook voorzitter was van het plaatselijke comité.

In de 19de eeuw was de maandag van de derde week van oktober meestal de dag van de Jaar- en paardenmarkt. Op de honderd jaar tussen 1820 en 1935 zijn er drie uitzonderingen gevonden. Dit werd toen elk jaar aangekondigd in de ‘Wegwijzer der Stad Gent en provincie Oost-Vlaanderen’ net als trouwens alle andere weerkerende markten van Oost-Vlaanderen.

Tussen 1936 en 1948 is de jaarmarkt verschoven naar november, later naar augustus, en op een gegeven moment ook gekoppeld aan de tweede kermis van Destelbergen, die ook de winterkermis werd genoemd. De zomerkermis van Destelbergen ging door in juli tijdens de Gentse feesten periode. Soms was de jaarmarkt de laatste woensdag van augustus, maar sedert 1950 is de juiste bepaling van de dag: de woensdag na de laatste zondag van augustus, waardoor het wel eens voorvalt dat de jaarmarkt doorgaat de eerste woensdag van september.

Aan officiële zijde is er weinig bewaard gebleven over onze jaarmarkt, vandaar deze oproep met de vraag naar onze lezers om inzage te krijgen over wat er in de families bewaard gebleven is over alle jaarmarkten, foto’s, video’s, diploma’s, bekers, foto’s van die gelauwerde dieren met de trotse eigenaars van die prima gekweekte dieren, enz.

Zowel voor schenkingen als voor het aanbieden ter scanning en daarna terug te krijgen, gelieve jouw materiaal en je naam en adres leesbaar mee te geven en alles aan te bieden bij GeMuDes, Dendermondesteenweg 430 (onder het gemeentehuis) op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9 en 15 uur.

Wie er op die dagen en uren niet geraakt, mag het ook na afspraak afleveren bij Louis Gevaert Izegrimhof 9 Destelbergen. (09/228 73 58 of louis.gevaert@dsmg.be)

Alvast bedankt om in jouw herinneringen te ‘hengelen’ en jouw vondsten te willen delen.

laatste bewerking: 14 juli 2019