Wat is DSMG?

Het 'Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling vzw', dat sedert 2010 kortweg DSMG heet.
Het documentatiecentrum ging van start vanuit de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg in 1970. Acht jaar later is de Heemkundige en Historische Kring Gent er deel van gaan uitmaken. Wat oorspronkelijk het werk was van enkele mensen, werd vanaf 2005, onder impuls van de huidige voorzitter Bert Vervaet verdeeld onder een steeds groter wordende groep vrijwilligers. Dit team van vrijwillige medewerkers wil een hulp zijn voor al wie meer wil weten of zelf wil opzoeken over zijn leefomgeving, over de geschiedenis zoals zijn voorvaderen het beleefden. Boeken, tijdschriften en allerlei documentatie staan daarbij ter beschikking.
Het is een laagdrempelige ontmoetingsruimte tussen de leek en de meer ervaren heemkundigen, waar nog tijd is om van elkaar te leren. Wie hier enige tijd heeft gespendeerd is wellicht klaar om het grotere opzoekingswerk aan te vatten in rijks- of gemeentearchieven, universiteitsbibliotheken en andere informatiecentra.
Anderzijds komen veel ervaren rotten bij ons documentatie raadplegen die in de grote instellingen niet altijd te vinden is. Het is een aanvulling voor al wie meer wil dan enkel zijn familiestamboom. maar ook een rijke bron van documentatie voor wie zijn zwaar opzoekingswerk wil opfleuren met enkele interessante details. Het is voor onze tientallen medewerkers een leuke opsteker telkens ze horen dat er mensen geholpen zijn dankzij hun wekelijks klasseer- of knipwerk. Steeds opnieuw ronken onze pc's bij het tonen van de resultaten. Kortom als je iets zoekt over streekgeschiedenis, dan moet je eigenlijk starten in het DSMG.
Doorloop onze website en spring eens bij ons binnen op een zondag, tussen 10 en 12 uur, om nader kennis te maken! 
Meer over de geschiedenis van het Documentatiecentrum: Jaarboek 44 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg door Roger Poelman, 45 jaar Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, onze eigen geschiedenis, 2007, p. 5-83.

Wens je de Nieuwsbrief H.K. De Oost-Oudburg: mail naar louis.gevaert@dsmg.be en schrijf 'Nieuwsbrief' als onderwerp.
Klik op "Bereikbaarheid"  en zie hoe je ons kan vinden.
Klik op "De Medewerkers van DSMG" voor ons teamoverzicht, daar vind je aan de rechterkant de medewerkers. individueel op hun naam klikken als je hun werk wenst te kennen.

Wedden dat we je verbazen!
Louis Gevaert

Laatste wijziging: 11 mei 2020

Het werkingsgebied van het DSMG anno 2017

- In eerste instantie: Afsnee, Beervelde, Destelbergen, Desteldonk, Drongen, Gent, Gentbrugge, Heusden, Ledeberg, Lochristi, Mariakerke, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Kruis-Winkel, Wondelgem, Zaffelare, Zeveneken, Zwijnaarde;

- In tweede instantie: de aangrenzende gemeenten van ons werkgebied: Kalken, Laarne, Melle, Merelbeke, Wachtebeke;

- In derde instantie: Oost-Vlaanderen;

- In vierde instantie: West-Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen van het Oude Graafschap Vlaanderen.

- Tenslotte: Geschied- en heemkundige boeken en tijdschriften uit een ruimer gebied, die voor de studie van de eigen streek noodzakelijk of nuttig zijn.

Laatste wijziging: 15 april 2020