Tentoonstelling Vierkante Kilometer: 5. Dampoort

Tentoonstelling Vierkante Kilometer: 5. Dampoort

Ingediend door Louis Gevaert op zo, 05/05/2024

tento Dampoort tot mei 2025

Voor deze aflevering van het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’ over Dampoort verdiepten historian in residence Tina de Gendt en onderzoekster Thirza Vandenabeele zich in tegel J17 van de STAMluchtfoto. Niet het vaste recept met herinneraars en graafwerk van 'De vierkante kilometer', wel een oprechte lofbetuiging aan alle 'history makers' van Dampoort die al langer hun geschiedenis en die van hun wijk aan het uitspitten en vastleggen zijn. Tijd om verzamelaars, amateur-historici, heemkundigen en alle andere stille onderzoekers in dit erfgoedland voor te stellen en hun toverdozen open te trekken. Wat de ‘history makers’ van Dampoort bindt? Ze onderzoeken, schrijven, zingen, organiseren, verzamelen en vertellen geschiedenis. 
1 tegel, 4 wijken - Tegel J17, ook bekend als Dampoort, vormt geen echte ‘buurt’, in tegenstelling tot Ledeberg, Rabot en de Brugse Poort die eerder centraal stonden in 'De vierkante kilometer'. De tegel op de STAMluchtfoto toont delen van vier verschillende wijken: Ham, Macharius, Dendermondsesteenweg en Antwerpsesteenweg. Op het Dampoortstation en de zwaaikom na is er weinig wat hen op het eerste gezicht bindt.
Tot je - net als Tina De Gendt en Thirza Vandenabeele - in gesprek én op wandel gaat met wie zich rond de Dampoort bezighoudt met geschiedenis in al haar facetten. Unieke plekken, verborgen verhalen en onontgonnen archieven werden haar deel - en op het STAMplein ook het jouwe. Het DSMG maakt er deel van uit!