Film

8 mm filmpjes, video's, CD's en DVD's geven een vluchtig tijdsbeeld. De dragers ervan zijn ook niet eeuwigdurend en moeten wellicht op een nieuwe drager geplaatst worden.
Wat in huis is moet worden geïnventariseerd.

Voor audio-materiaal hetzelfde verhaal!

Vanaf 2017 ontfermt Jan Driessens zich hierover. Deze afdeling heet AUVID, AU-VI-D staat voor Audio-Visueel-Dragers. inventariseren van alle mogelijke informatiedragers, zoals partituren, CD's, film- en muziekbanden, platen, cassetten, ... en zoekt oplossingen voor opslag ervan. Wie daar meer van weet en wilt helpen, kan mailen naar  Louis Gevaert om verder af te spreken.

logo Oost-VlaanderenIn november 2017 werd door de provincie Oost-Vlaanderen beslist om voor de digitalisering van de video's en films het DSMG te helpen met een extra subsidie. Daarmee konden we reeds van start, maar het was ons duidelijk dat er nog wat extra middelen nodig zijn.

We zoeken verder, wie mogelijkheden ziet kan Louis Gevaert contacteren. Wie weet ziet we uw logo hier dan ook.

Eind december waren de aanwezige video's reeds ruw gedigitaliseerd. In de volgende maanden, jaren moeten alle fragmenten nagezien worden, verschoond, verhelderend genoemd en gecatalogeerd worden in www.cageweb.be

ruitvormige logo van ERfgoed ViersprongIn januari 2018 vroegen we voor het digitaliseren van de filmrolletjes van 8 en 16 mm een projectsubsidie aan bij Erfgoed Viersprong. Het nieuwe dossier werd goedgekeurd, zodat heel wat ondertussen bijgekomen video's en kleine 8mm filmpjes daardoor konden gedigitaliseerd worden.

Deze afdeling werd aan ons publiek voorgesteld in december 2018 ter gelegenheid van de voorstelling van het Jaarboek 55 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Er werden 20 minuten gedigitaliseerde oude opnames getoond.

Ook op vrijdag 18 oktober 2019 zijn er in zaal OCO te Oostakker filmfragmenten getoond tijdens de afsluitende avond van de wedstrijd 'Ken uw gemeente Oostakker'. Hiervoor konden we beroep doen op ons lid Luc Van Vreckem die put uit de vele zelfgemaakte reportages in zijn archief. Deze filmcompilatie is nogmaals vertoond op 12 december 2019 voor en na de voorstelling van het Jaarboek 56 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg.
Ter gelegenheid van 800 jaar parochie in Zaffelare heeft Luc Van Autreve ook via het dsmg filmpjes laten digitaliseren en heeft de werkgroep ‘De Ontginning’ uiteindelijk zelf kunnen financieren!
​​​​​​Ook in Beervelde is er ter gelegenheid van 100 jaar gemeente Beervelde​ een filmvoorstelling met oude beelden geweest, ook hier hebben we een kleine bijdrage kunnen leveren.

Meer nieuws volgt!

Laatste wijziging: 15 april 2024.