Solange Coppens

Solange Coppens
email
solcoppens@hotmail.com
info

Solange Coppens is geboren in 1946 en heeft de school verlaten als Doctor in de rechten en licentiaat criminologie.

Sedert 1963 was Solange leerling aan de Sabbattini Mime-academie o.l.v. M.A.J. Hoste en trad daarna op met de Sabbattini Mime Compagnie. In 1969 huwde zij met Willem Verbanck, geograaf-stedenbouwkundige, die al actief was bij Hoste sedert 1959. Toen Hoste in 1977 overleed deden de stafmedewerkers er alles aan om het levenswerk van Hoste verder te zetten. Wim en Solange kochten in 1982 een groot pand in de Burgstraat als onderdak voor Sabbattini. Solange nam de zakelijke leiding van ‘Sabbattini’s Burgcentrum’ en van ‘Sabbattini’ op zich en zij speelde mee in diverse producties onder de artistieke leiding van Thea Deege. In 1993 verliet de Sabbattini Compagnie het pand en ‘Sabbattini’s Burgcentrum’ werd ‘Burgcentrum’, een multicultureel kunstencentrum waarvan Solange de zakelijke leiding op zich nam tot ook het ‘Burgcentrum’ ophield te bestaan in 2000. In 2002 werd Solange natuurgids en tot op vandaag is zij bij Natuurpunt-CVN Gent actief als gids en als cursusbegeleider bij de opleiding van nieuwe natuurgidsen. Aan de kust is zij Sea-watcher en voert zij geregeld zee-metingen uit in opdracht van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee).
Door de nieuwsgierigheid van DSMG-medewerker Jean Marie Heyerick kwam het hele Sabbattini-archief terecht in het DSMG. Toen Jean Marie het initiatief nam om in 2012 een grote tentoonstelling te organiseren rond ‘100 jaar Hoste en 60 jaar Sabbattini’, werden heel veel oud-medewerkers van Hoste daarbij betrokken en herenigd. Hierdoor maakte ook Solange kennis met de werking van het DSMG. Mede hierdoor kwam in 2014 ook het hele archief van het Burgcentrum in het DSMG terecht. 
Sedert 2016 is Solange actief in de hoogste regionen (tweede verdieping) van het DSMG, waar zij Guido Dhont helpt bij de ontsluiting van deze archieven. Jean-Marie Heyerick is na ziekte op 5 april 2020 overleden.

afdelingen