Sabbattini

Sabbattini logoHet archief van Hoste en zijn theater bevindt zich in het DSMG in het Begijnhof te Sint-Amandsberg. Het bevat een enorme schat aan foto’s, video’s, dagboeken, affiches, theaterattributen, kostuums, documenten, ...

Ter gelegenheid van 100 jaar Hoste – 60 jaar Sabbattini werd in 2012 het publiek de kans geven kennis te maken met dit stukje unieke Gentse geschiedenis. Ondertussen zijn er enkele artikels verschenen in de jaarboeken van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, van Joris Reynaert, M.A.J. HOSTE, kunstschilder. De leerjaren en het vroege werk (tot ca. 1949) in JB 50 (2013) en van Dieter Vanoutrive en Jean-Marie Heyerick, M.A.J. Hoste, het verhaal van een Gentse poppespeler in JB 52 (2015) en van Jean-Marie Heyerick, De verdwenen Wollestraat in Gent. Een evocatie van een bewogen textiel- en oorlogsgeschiedenis, geïllustreerd met tekeningen van M.A.J. Hoste in Jb 53 (2016). In 2018 kregen we het archief van mimmespeler Frederik Vanmelle En Jean-Marie Heyerick Schreef in het jaarboek 55 (2018) het artikel Frederik Vanmelle (1936-1985) een creatief ondernemende Gentse kunstenaar. Een portret. Er zijn van elke jaargang nog enkele exemplaren te koop aan € 27,00. Bestellen kan via telefoon of e-mail aan Louis Gevaert.

 

M.A.J. HOSTE (°1912 - †1977)

Een foto van Marcel HosteDe Gentenaar Marcel Hoste was een echte allround kunstenaar. Hij tekende, schilderde, fotografeerde, was poppenspeler maar bovenal mimespeler en stichtte 60 jaar geleden het gekende Gentse Sabbattini-mimetheater. 
Dit zeer vermaarde theater vond zijn oorsprong in één van de ruimten onder de Sint-Pieterskerk te Gent. Hoewel het Sabbattini-theater letterlijk het kleinste theater van Europa was, slaagde het er toch in om internationaal naam te maken. De grootste mimespelers van de jaren 1950-1980 werden door Hoste en zijn theater naar Gent gebracht. Op zijn beurt reisde Hoste met zijn Sabbattini-theater België en Europa rond.

 

JEAN-MARIE HEYERICK (°1950-†2020)

Affiche tento Hoste SabbattiniJean-Marie was als medewerker in het DSMG toegekomen en ontdekte via zijn eerste werk in de affichekamer de wondere wereld van de mime, het werk van Marcel Hoste en de mimegroep Sabbattini. Toen in 2010 het archief van Sabbattini vanuit Antwerpen naar het DSMG kwam, wisten we nog niet welk avontuur op ons af kwam. Hij ontdekte dan dat het in 2012 honderd jaar geleden was dat Marcel Hoste geboren is en dat Sabbattini dan 60 jaar bestaat. Dat konden we niet zomaar laten voorbij gaan. Terwijl Louis Gevaert steun en subsidie zocht voor de organisatie van de tentoonstelling en optredens, zocht Jammie contact met de oude Sabbattinileden. Enkel door hun hulp konden we dit project op zo een korte tijd op poten zetten. Een relaas van deze fantastische periode vind je in het artikel van zijn hand: Hoe het DSMG flirtte met de mime: het verhaal van een wonderbaarlijke tentoonstelling, Heemkundig Nieuws, jg. 41, 2013, nr. 1. Door het succes van dit project kwam er in de volgende jaren nog meer archief in het DSMG waar hij en zijn huidige medewerkers Guido D'hont en Solange Coppens nog jaren werk hebben om het allemaal te ontsluiten. Helaas werd Jean-Marie ziek en stierf hij op zondag 5 april 2020.
Sedert september 2020 worden zij bijgestaan door Carine D'hont en Alain Verjans.

Laatste wijziging: 29 december 2021.