Sabbattini

Sabbattini logoHet archief van Hoste en zijn theater bevindt zich in het DSMG in het Begijnhof te Sint-Amandsberg. Het bevat een enorme schat aan foto’s, video’s, dagboeken, affiches, theaterattributen, kostuums, documenten, ...

Ter gelegenheid van 100 jaar Hoste – 60 jaar Sabbattini werd in 2012 het publiek de kans geven kennis te maken met dit stukje unieke Gentse geschiedenis. Ondertussen zijn er enkele artikels verschenen in de jaarboeken van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, van Joris Reynaert, M.A.J. HOSTE, kunstschilder. De leerjaren en het vroege werk (tot ca. 1949) in JB 50 (2013) en van Dieter Vanoutrive en Jean-Marie Heyerick, M.A.J. Hoste, het verhaal van een Gentse poppespeler in JB 52 (2015) en van Jean-Marie Heyerick, De verdwenen Wollestraat in Gent. Een evocatie van een bewogen textiel- en oorlogsgeschiedenis, geïllustreerd met tekeningen van M.A.J. Hoste in Jb 53 (2016). In 2018 kregen we het archief van mimmespeler Frederik Vanmelle En Jean-Marie Heyerick Schreef in het jaarboek 55 (2018) het artikel Frederik Vanmelle (1936-1985) een creatief ondernemende Gentse kunstenaar. Een portret. Er zijn van elke jaargang nog enkele exemplaren te koop aan € 27,00. Bestellen kan via telefoon of e-mail aan Louis Gevaert.

 

M.A.J. HOSTE (°1912 - †1977)

Een foto van Marcel HosteDe Gentenaar Marcel Hoste was een echte allround kunstenaar. Hij tekende, schilderde, fotografeerde, was poppenspeler maar bovenal mimespeler en stichtte 60 jaar geleden het gekende Gentse Sabbattini-mimetheater. 
Dit zeer vermaarde theater vond zijn oorsprong in één van de ruimten onder de Sint-Pieterskerk te Gent. Hoewel het Sabbattini-theater letterlijk het kleinste theater van Europa was, slaagde het er toch in om internationaal naam te maken. De grootste mimespelers van de jaren 1950-1980 werden door Hoste en zijn theater naar Gent gebracht. Op zijn beurt reisde Hoste met zijn Sabbattini-theater België en Europa rond.

laatste wijziging: 14 juli 2019