Afscheid van een vriend

Afscheid van een vriend

Ingediend door Louis Gevaert op ma, 06/04/2020
Jean-Parie Heyerick, foto Laszlo Papp

Door ziekte was Jammie al enkele maanden niet meer in het DSMG geweest.
Na zijn laatste groet aan alle medewerkers in het DSMG via mail van Jammie bij zijn overbrenging naar de palliatieve zorg in het UZ Gent op vrijdag 3 april 2020, kwam enkele dagen later Marleens mail met de melding dat hij op zondag rustig gestorven was.
Stil verdriet overviel ons.
Jean-Marie Heyerick kwam als vrijwilliger in het DSMG in het najaar van 2007...

Hij zag dat Miet De Groote wel wat hulp kon gebruiken in de afdeling affiches en dook met een ongekende ijver in de wereld van theater, kunst en andere cultuurvormen. Hij inventariseerde zowel in het DSMG en thuis, want hij vond dat het veel te traag ging.

Tevens was hij van mening dat er eigenlijk achter diverse affiches een verhaal zat dat soms interessant genoeg was om verder uit te diepen. Vooraleer we het beseften had hij dit al van drie affiches inderdaad gedaan en verwerkt in het artikel 'De affichecollectie van DSMG: een schat aan informatie' dat in het Jaarboek  47 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg verscheen. Wat hij en wij nog niet wisten in juni 2010 was welk onwaarschijnlijk avontuur daardoor op ons af kwam. Na het opzoeken van meer gegevens over een affiche van de mimegroep Sabbattini kwam immers een groot gedeelte van hun archief naar het DSMG. Bij het doorploeteren van de massa bijgekomen documenten kwam opeens het besef dat binnen 18 maanden, in 2012, Sabbattini 60 jaar bestond en dat het dan ook net 100 jaar geleden was dat hun stichter Marcel Hoste geboren was. En daarmee niets doen, stond niet in Jammies woordenboek. Samen zochten we naar medewerking en middelen. Dank zij de vele ex-leden van Sabbattini en de gezochte en toegezegde subsidies kon in 2012 een mooie tentoonstelling met optredens verwezenlijkt worden. Lees zijn verslag in het artikel 'Hoe het DSMG flirtte met de mime: het verhaal van een wonderbaarlijke tentoonstelling' in het tijdschrift, Heemkundig Nieuws, jg. 41, 2013, nr. 1 er maar op na. Daarna tot heden bleef hij samen met Solange Coppens en Guido D’Hondt ijverig elke week documenten van dit archief verwerken. Nog enkel andere artikels die hieronder vermeld worden, waren dan een aansluitend resultaat.

Bedankt Jammie en sterkte aan de familie vanwege alle vrijwilligers van het DSMG en het voltallige bestuur van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg.

 

Zijn nagelaten werk is nog steeds te bekomen in het DSMG.

De affichecollectie van het DSMG: een schat aan informatie, Jaarboek 47, 2010.

M.A.J. Hoste, het verhaal van een Gentse poppenspeler, Jaarboek 52, 2015.

De verdwenen Wollestraat in Gent. Een evocatie van een bewogen textiel- en oorlogsgeschiedenis, Jaarboek 53, 2016.

Frederik Vanmelle (1939-1985) een creatieve ondernemende Gentse kunstenaar. Een portret, Jaarboek 55, 2018.

Hoe het DSMG flirtte met de mime: het verhaal van een wonderbaarlijke tentoonstelling, Heemkundig Nieuws, jg. 41, 2013, nr. 1.

Een parel uit onze DSMG Boekencollectie 1, Heemkundig Nieuws, jg. 47, 2019, nr. 4.

Een parel uit onze DSMG Boekencollectie 2, Heemkundig Nieuws, jg. 48, 2020, nr. 1.

Een parel uit onze DSMG Boekencollectie 3, Heemkundig Nieuws, jg. 48, 2020, nr. 2.