Grote Grafiek

In januari 2010 zag de leiding van DSMG door het aanstekelijke enthousiasme van onze vrijwilliger Adrien Brysse de kans tot het oprichten van het collectieluik 'Grote Grafiek'. In de loop der jaren was heel wat materiaal onverwerkt gebleven, omdat de bestaande collectieluiken het moeilijk in hun specifieke collectie konden opnemen.

'Grote Grafiek' behartigt dit zeer disparate materiaal. Het omvat zowel archiefstukken, documentatie, bijzondere kranten, boeken buiten formaat en museale stukken.

De onderzoeker vindt hier - binnen de perken van het werkgebied van DSMG - herinneringsdiploma’s n.a.v. eerste communie, plechtige communie, dag- en avondschool-diploma’s, vereremerkingsdiploma’s, nijverheidsdiploma’s, wedstrijddiploma’s, kalenders, foto’s van personaliteiten, gebouwen, straten en lokale evenementen - al dan niet van privé aard - groter dan A4 formaat, platen, drukwerk, religieuze afbeeldingen, niet-evenement-gebonden affiches, commercieel drukwerk, mannekens-bladen, brochures, reproducties van werken van kunstenaars, relikwie-attesten, reproducties van kaarten, liedbladen, catalogi. Voorts zijn er boeken die wegens hun uitzonderlijke formaat moeilijk een plaats vinden in de klassieke bibliotheek van het DSMG. Ten slotte is er een beperkte collectie museale stukken. Daartoe behoren bv bronzen en plaasteren plaketten (bas-reliëf), religieuze beelden, enz.
Naast dit materiële luik bouwt onze medewerker in de afdeling Grote Grafiek ook een digitaal archief op. Het omvat “Straten van Gent”, een entiteit met 30.700 afbeeldingen verdeeld per straat over 1.486 mappen. Voorts worden 34 tijdschriftencollecties digitaal beschikbaar gesteld die ter plaatse doorzocht kunnen worden op trefwoorden.

Enkele voorbeelden in een ppp

Laatste wijziging: 1 mei 2023