Florilant

De bloementeelt speelt reeds decennialang een belangrijke rol bij de economische ontplooiing en welvaart van onze streek. Het is dankzij deze sector dat bepaalde gemeentes binnen ons werkgebied als tuinbouwcentra een plaats verworven hebben op de Europese, ja zelfs op de wereldkaart! Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat binnen ons documentatiecentrum een deelcollectie ‘Land- en Tuinbouw’ is ontstaan. Binnen deze collectie, die de naam FLORILANT kreeg, vind je informatie over de Floraliën, het Begoniafestival van Lochristi, de Tuindagen van Beervelde, tuinders … Maar je vind er eveneens oude catalogi van historische tuinbouwbedrijven, verscheidene tijdschriften met betrekking tot de agrarische sector, en zelfs een aantal gedeeltelijke bedrijfsarchieven!
Hier waren onze bezige bijen Monique De Baere en Kristel Wautier aan het werk. 
Door allerlei privé-omstandigheden lag de afdeling lang stil, maar sedert november 2023 staan 2 nieuwe vrijwilligs Pat Halsberghe en Anne Van Huffel in voor deze afdeling. In de kortste keren kwam de bureau van onder de wachtende documenten.
Dit belooft voor de verdere ontwikkeling van Florilant!

In het Jaarboek 60-2023 van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg verscheen het artikel Sint-Amandsberg, een vergeten bloemengemeente van Frederik Vanderstraeten waarin 150 bloemisten besproken worden.
Er zijn nog een aantal jaarboeken te koop, thuis geleverd in België € 42,00. 
Afgehaald in het DSMG of ten huize van Louis Gevaert, Izegrimhof 9 te Destelbergen € 35,00

Laatste bewerking: 19 februari 2024