Lochristi

De afdeling Groot-Lochristi staat onder de hoede van Bert Vervaet, die op Freddy De Staercke beroep doet om de krantenartikels op te schonen, kleven en klasseren. Door Kathleen Dhaese worden deze artikels opgenomen in een excellijst zodat ze door zoekbaar worden op bv. persoonsnaam of onderwerp. Kathleen scant ze ook in, zodat ondertussen de 1000 oudste artikels in onze bibliotheek reeds digitaal te lezen zijn.
Voor de lijst met 3850 krantenartikels van Groot Lochristi tussen 1871 en 2005: KrantenartikelsLochristi

Enige jaren terug was het archief over de gemeente Lochristi in het lokaal van Destelbergen gekomen, doch al snel bleek het lokaal te klein, mede door drie grote schenkingen van hun inwoners, zoals  Georges Puimège († Zaffelare), Leon Matthijs († Lochristi) en Albert Vispoel († Zeveneken). Door het archief van Laarne en Kalken te verplaatsen, kwam eerst het lokaal 2.3 vrij voor Groot-Lochristi. Helaas ook dit lokaal is in 2018 te klein geworden om alles te bergen en deze afdeling is eind 2019 definitief verhuisd naar het iets grotere lokaal 2.1.

In het najaar van 2019 was Luc Van Autreve toegekomen als nieuwe medewerker en daarmee is die verhuis in een stroomversnelling gekomen. Na het deels leegmaken van het beloofde lokaal heeft hij de losse kalk aan de buitenmuren verwijderd en een nieuwe kalklaag aangebracht. Na een noodzakelijke droogperiode is hij aan de schilderwerken begonnen die,  na het Kerstverlof 2019 ten einde waren. In 2020 begon het nieuwe sorteerwerk en verwerking op pc. Wie interesse heeft om dit archief, rijk aan nieuw materiaal, te helpen opschonen en klasseren, neemt a.u.b. meteen contact op met  Louis Gevaert om verder af te spreken.

Het archief van Leon Matthijs werd reeds enkele jaren verwerkt door de zoon Luc Matthijs. Helaas is Luc op 3 maart 2020 overleden. Onze vrijwilligers Werner Bockstaele en Jan Driessens sprongen even bij. Nu heeft Luc Van Autreve ook daarvan het commando overgenomen. 

Ook worden hier onder meer de parochiebladen bewaard van de bavoparochie en de vroegere zelfstandige parochies Lochristi, Hijfte, Zaffelare, Zeveneken en Beervelde, die door Roland Stevens zorgvuldig worden bijgehouden en zo mogelijk nog aangevuld.

  • Beervelde: Sint-Daniël Profeet.
  • Lochristi, dorp: Sint-Niklaas.
  • Lochristi, Hijfte: O.-L.-Vr. Middelares.
  • Zaffelare: O.-L.-Vrouw en Sint-Petrus.
  • Zeveneken: Sint-Eligius.

Laatste wijziging: 15 april 2024